A Grubu Asya ya da Ortadoğu’da M.Ö. 25 bin-15 bin yılları arasında ortaya çıkan A Grubu’nun ataları ilk vejetaryenlerdir.
Yeni taş devri insanlarının yavaş yavaş toprağı işlemeye başlaması ve artık otlarla, bitkilerle beslenmesi yeni bir kan grubunun
doğmasına yol açmıştır. Enfeksiyonlara karşı çok dirençli olan bu gruptaki insanların, kolera ve çiçek gibi hastalıkları atlattığı
yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.
Bugün Batı Avrupa’da en yaygın olan bu kan grubu en çok Akdeniz, Adriyatik ve Ege bölgelerinde yaşayanlarda görülür.
Doğu Asya’da ise A Grubu’nun en yoğun olduğu ülke Japonya’dır.
A Kan Grubu’nun Özellikleri
Onlar ilk vejetaryenlerdir.
Sindirim sistemi duyarlıdır.
Bağışıklık sistemi dayanıklıdır.
Yerleşik beslenme ve çevre koşullarına kolayca uyum sağlar.
Stresi yenebilir.
Güçlü ve sağlıklı kalması için sebze ağırlıklı diyet uygulamalıdır.
A Kan Grubu’nun Sağlık Riskleri
Bağışıklık sistemi
Kalp hastalıkları
Kanser
Diyabet
Sindirim sisteminden kaynaklanan vücut su toplaması
A Kan Grubu’nun Uygun Sporlar
Hızlı yürüme (30 dakika) haftada 2-3 kez
Yüzme (30 dakika) haftada 3-4 kez
Dans (30-45 dakika) haftada 2-3 kez
Aerobik (30-45 dakika) haftada 2-3 kez
Gerinme (15 dakika) haftada 3-5 kez.
A Kan Grubu sağlık öneriler
Mümkün olduğunca doğal besin alın.
B12 vitamini eksikliğine karşı tedbirli olun.
Dozunun yüksek olmaması koşuluyla C vitamini takviyesi alın. (250 miligramı aşmamalı.)
Orta yaşlılar günde 300-600 miligram kalsiyum takviyesi almalı. Bildiğiniz gibi vücut demir ihtiyacını kırmızı etten giderir.
A grubunun diyetinde kırmızı et bulunmadığı için doktor kontrolünde demir takviyesi yapılmalıdır.
A KAN GRUBU YİYECEKLERİ | ||
FAYDALI BESİNLER | ZARARSIZ | ZARARLI OLANLAR |
SOMON,MEZGİT | BILDIRCIN,DEVE KUŞU,HİNDİ,ÖRDEK | DANA ETİ,KARACİĞERİ |
MERCAN TÜRÜ,SARDALYA | TAVUK | GEYİK ETİ |
SAZAN,USKUMRU | ALABALIK,PALAMUT,TORİK,ORKİNOS | KAZ,KEÇİ,KEKLİK,KOYUN,KUZU |
ANANAS,BÖĞÜRTLEN | TON BALIĞI,İSKORPİT,KILIÇ BALIĞI | SIĞIR ETİ,SÜLÜN,TAVŞAN |
ERİK,KAYISI | MERSİN BALIĞI,LEVREK,TEKİR,TURNA | AHTOPOT,KALAMAR,HAMSİ,HAVYAR |
İNCİR TAZE-KURU | SOMON HAVYARI | DİL BALIĞI,ISTAKOZ,ÇEDAR |
KİRAZ,VİŞNE | BEYAZ PEYNİR,KEÇİ PEYNİRİ,KEFİR | İSTİRİDYE,KARİDES,LÜFER |
GREYFURT | KÖY BEYAZ PEYNİRİ | MERSİN BALIĞI,MİDYE,RİNGA |
KIZILCIK | MOZARELLA VE DİL PEYNİRİ | YAYIN BALIĞI,YENGEÇ,YILAN BALIĞI |
KURU ERİK | KEÇİ SÜTÜ,ŞANTİ TÜRLERİ | DONDURMA |
YABAN MERSİNİ | YOĞURT | PARMESAN |
LİMON,PORTAKAL | ÖRDEK-BILDIRCIN-KAZ YUMURTASI | GRAVYER TÜRLERİ |
PAPATYA | AHUDUDU,ARMUT,AYVA,AVOKADO | KESİK SÜT SUYU |
BALKABAĞI | ÇİLEK ,DUT,HURMA,KİVİ,ÜZÜMLER | KREM PEYNİR |
BAMYA,BROKOLİ | ELMA, SUYU ve SİRKESİ | ROKFOR VE BENZERLER |
ENGİNAR | KARPUZ,KAVUN | LOR PEYNİRİ |
YER ELMASI,HAVUÇ | KIZILCIK,NAR,ŞEFTALİ,NEKTARİN | TEREYAĞ |
KARA LAHANA,KIVIRCIK | KURU ÜZÜM,KUŞÜZÜMÜ | TAM YAĞLI-YAĞSIZ SÜT |
ISPANAK,KEREVİZ | BEZELYE,HARDAL OTU | HİNDİSTAN CEVİZİ VE SÜTÜ |
KARAHİNDİBA | SALATALIK | MANDALİN,MANGO,MUZ |
KARATURP | KABAK,KARA KABAK,KARNABAHAR | ACUR,KAPARİ |
MARUL,PIRASA | KUŞKONMAZ,LAHANA,MANTAR | KIRMIZI-SİVRİ-ÇARLİSTON BİBER |
PANCAR YAPRAĞI | PANCAR,RADİKA,ROKA,SU TERESİ | BRÜKSEL LAHANASI |
PAZI | TURP,KIRMIZI TURP,TURPOTU | DENİZ YOSUNU |
SARIMSAK,SOĞAN | YEŞİL ZEYTİN | DOMATES |
ŞALGAM | AK DARI,KUM DARISI,ARPA,BULGUR | LAHANA,RAVENT |
ZENCEFİL,REZENE | BEYAZ-ESMER BUĞDAY | PATATES,PATLICAN |
KARABUĞDAY VE MAKARNASI | BUĞDAY BEYAZ UNLULAR,MISIR | SİYAH ZEYTİN (KİMYASAL) |
ÇAVDAR VE EKMEĞİ | İRMİK ÜRÜNLERİ,MAKARNALAR | BUĞDAY KEPEKLİ ÜRÜNLER |
ÇİMLENDİRİLMİŞ ÇAVDAR EKMEĞİ | GLUTENSİZ EKMEK,PATLAMIŞ MISIR | DEMİRHİNDİ FASULYE |
ÇİMLENDİRİLMİŞ BUĞDAY EKMEĞİ | BUĞDAY UNU,PİRİNÇ | KURU FASULYE,NOHUT |
YULAF UNU | BEYAZ FASULYE | AMERİKAN FISTIĞI-KAJO |
YULAF KEPEĞİ ve EZMESİ | AYÇEKİRDEĞİ ve YAĞI | ANTEP FISTIĞI |
BAKLA | BADEM, SÜTÜ ve YAĞI | HİNDİSTANCEVİZİ YAĞI |
BÖRÜLCE | ÇAM FISTIĞI, HAŞHAŞ TOHUMU | MISIRÖZÜ YAĞI |
BARBUNYA | FINDIK,KESTANE | PAMUK ÇEKİRDEĞİ YAĞI |
TAZE FASULYE | AVAKADO VE AYÇİÇEĞİ YAĞI | YERFISTIĞI YAĞI |
KIRMIZI,YEŞİL,SARI MERCİMEK | BALIK YAĞI,SUSAM YAĞI | AKASYA |
SOYA FASULYESİ | ADAÇAYI,ANASON,BERGAMOT,KÖRİ | KIRMIZI TOZ-PUL BİBER |
SOYA PEYNİRİ VE SÜTÜ | BİBERİYE,DEFNE YAĞRAĞI,ÇİKOLATA | BİBERTANE,KARABİBER,BEYAZBİBER |
CEVİZ VE YAĞI | DERE OTU,FESLEĞEN,FRENK SOĞANI | SİYAH ÇAY |
KABAK ÇEKİRDEĞİ ve YAĞI | HİNDİSTAN CEVİZİ,KARANFİL,KEKİK | GAZOZ,KOLA |
KETEN TOHUMU VE YAĞI | KEÇİBOYNUZU,KİMYON,KİŞNİŞ | SODA |
YERFISTIĞI ve YAĞI | KIRMIZI BİBER,SAFRAN,TARÇIN | HARDAL- SİRKELİ UNLU |
ZEYTİN YAĞI | MERCANKÖŞK,MEYAN KÖKÜ,NANE | JÖLE |
MAYDONOZ | MISIR NİŞAŞTASI,VANİLYA,BAL | KETÇAP |
YEŞİL ÇAY | DENİZ TUZU,FINDIK | MAYONEZ |
KAHVE | HARDAL- SİRKELİ UNSUZ | REÇEL TÜRLERİ |
KURU HARDAL | REÇEL TÜRLERİ | SALATA SOSLARI |
HARDAL- SİRKESİZ UNLU | SALATA SOSLARI | TURŞU |
HARDAL SİRKESİZ UNSUZ | ŞEKER ESMER,BEYAZ,ŞEKER BİTKİSİ | MISIR ŞURUBU |
0 yorum :
Yorum Gönder